(placeholder)
(placeholder)
(placeholder)
(placeholder)
(placeholder)

This project in Craighall Park, Johannesburg is an unusual one for us in that we were approached to design an addition to a house that was already under construction. The client was not satisfied with the original design and commissioned us to create a modern contemporary addition to enhance the street facing facade.

Our design brief was to utilise the 'wasted' space above the garage and create a functional space to be accessed from the main house. Requisite accommodation includes a private family lounge and a gymnasium separated by a floor to ceiling sliding folding door which spans the width of the space. Care was taken not to disturb the envelope of the exiting house, thus the addition was conceived as a complete independent structure attached to the existing house.

A flat roof was selected to create a legible distinction between the existing house and the addition. The stark geometric form of the addition also reflects the use of simple materials in its construction. The maximising of natural light played a major role in the placement and specification of the glazing, but was carefully designed to avoid solar heat gain during the hot months. The previously exposed entrance porch is protected from the elements by the new slab above which also provides a sense of scale and proportion to the main entrance.

A bold dark grey colour was selected for the addition to create an unashamed contrast with the existing understated earth toned scheme of the existing house. Construction was completed at the end of August 2015.